You are currently viewing Εξαδάκτυλος: Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα με συνέπεια – Ο ιός υπάρχει και διαδίδεται εύκολα

«Αν κάνουμε τα τέσσερα απλά πράγματα που έχουμε ζητήσει, δηλαδή μάσκες σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς με συνωστισμό, τήρηση αποστάσεων, σχολαστική υγιεινή των χεριών και αποφυγή μαζικών εκδηλώσεων, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Υγειονομικής Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.


«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν εξάπλωση του ιού, αλλά είναι διαχειρίσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.


«Δεν υπάρχει ένας απλός τύπος για να πούμε πότε έχουμε πρόβλημα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα με συνέπεια, καθώς όπως είπε «ο ιός υπάρχει και διαδίδεται εύκολα».

«Το καλοκαίρι είναι υπέρ μας, γιατί κινούμαστε σε ανοιχτούς χώρους, αλλά δε σημαίνει ότι δεν έχουμε πρόβλημα», σημείωσε επιπρόσθετα.

Παράλληλα ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «το γεγονός ότι μέχρι τώρα πηγαίνουμε καλά σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

«Τα μέτρα συνεχώς τροποποιούνται και θα γίνονται διαρκώς», υπογράμμισε.

Ακόμη ανέφερε πως «αν αποφύγουμε το δεύτερο κύμα, δε θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα».

«Βλέπουμε νοσηλείες, αλλά όχι σε ΜΕΘ, που σημαίνει ότι ο ιός συμπεριφέρεται όπως οι υπόλοιποι ιοί», εξήγησε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ωστόσο ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «ο ιός έχει δύο ύπουλα χαρακτηριστικά. Μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς και είναι πιο μεταδοτικός από άλλους».

«Αν υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς το καλοκαίρι, το φθινόπωρο μπορεί να θεριέψει απότομα», εκτίμησε ο ίδιος.

«Το σύστημα υγείας όσο καλό και να είναι μπορεί εύκολα να καταρρεύσει από μια τέτοια επιδημία», δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.