You are currently viewing «Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ»  του Σεργκέι Προκόφιεφ

Το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών


με τον ΧΡΗΣΤΟ ΤΡΙΠΟΔΗ


 


«ΘΕΑΤΡΟΝ»


Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»


Αίθουσα «Ιφιγένεια»


 


 


H εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ παρουσιάζει το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο λύκος», του  Σεργκέι Προκόφιεφ, με τον Χρήστο Τριπόδη, πέντε μουσικούς, δυο χορεύτριες και επτά μουσικά όργανα, από την Κυριακή 14 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή, στην αίθουσα «Ιφιγένεια», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».


 


Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά, ζωντανά επί σκηνής, με την παράσταση να «σπάει» την κλασική φόρμα της εκτέλεσης από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, όπως έχουμε συνηθίσει στις διαφορετικές εκδοχές του, ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία χοροκίνησης, τραγούδια βασισμένα στις πρωτότυπες μελωδίες, διαδραστικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές, καθώς και θέατρο σκιών. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις έννοιες της μουσικής και των μουσικών οργάνων. 


Το μαγευτικό κείμενο του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών.


Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της Διευθύντριας του Παιδικού Θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. «Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…» σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι, λοιπόν, δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο.


Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε έναν χαρακτήρα του παραμυθιού. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική, απλή και κατανοητή μουσική, η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μουσικού ύφους του Προκόφιεφ.Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες – το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο τον συνθέτη – σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.


«Ο Πέτρος δε φοβάται τους λύκους κι ας λέει ο παππούς ότι είναι επικίνδυνοι… Είναι επειδή ο παππούς είχε δει λύκους εκεί τριγύρω, ενώ το αγόρι όχι. Μέχρι, βέβαια, τη μέρα που άφησε ανοιχτή την πόρτα του φράχτη και βγήκε έξω από το κτήμα τους. Η συντροφιά του παράξενη! Το μικρό πουλί που τσακώνεται με τη στρουμπουλή πάπια στη λίμνη, η πονηρή γάτα που παραμονεύει να τους φάει και κάπου πιο πέρα κρυμμένος ο λύκος!!! Όμως, όταν αποφασίσει να επιτεθεί ο Πέτρος ο γενναίος, θα φανεί πιο έξυπνος από τον λύκο και θα του στήσει παγίδα. Θα σώσει, άραγε, ο Πέτρος τους μικρούς του φίλους; Κι ο λύκος; Ποια θα είναι η μοίρα του τώρα που έφτασαν οι κυνηγοί;».


 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:


 


Συνθέτης/Συγγραφέας: Σεργκέι Προκόφιεφ


Θεατρική Διασκευή/Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης


Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Αγοράς


Χορογραφίες: Χριστίνα Μπίτου


Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση


Φωτισμοί: Ρίζος Τσιγάρης


 


 


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:


 


Χρήστος Τριπόδης


 


Μάριος Ιβάν Παπούλιας ( Ενορχήστρωση – Βιολί)


Θοδωρής Πιστόλας (Τενόρο σαξόφωνο)


Δέσποινα Σπανού/ Φωτεινή Νικολοπούλου (Βιολοντσέλο)


Δήμητρα Χανιαλάκη / Κωνσταντίνα Βεντούρη Ρούσσου (Φλάουτο)


Γιώργος Αιμιλιανός Σταυρινός (Πιάνο-Πλήκτρα-Κρουστά)


 


Χορεύουν:


Χριστίνα Μπίτου


Αριάννα Ζαρμακούπη


 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Παραστάσεις: Από 14 Νοεμβρίου και Κάθε Κυριακή


Ώρες παραστάσεων: 11:30 & 16:30


Προπώληση: 10€/άτομο


Τιμή Εισιτηρίου: 12€/άτομο (ειδική τιμή εισιτηρίου για ανέργους, πολύτεκνους)


Group άνω των 20 ατόμων: 8€/άτομο


Διάρκεια παράστασης: 60’ (χωρίς διάλειμμα)


Δείτε το Trailer εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=76YAmAuWZDA 


Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/o-petros-kai-o-lykos/


 


 


Παραγωγή:


Εταιρεία Θεατρικών Παραγωγών «ΜΕΘΕΞΙΣ» Χρήστος Τριπόδης (Παιδική Σκηνή)


Επικοινωνία: 210 7622034, 6943290294


Email: methexis.productions@gmail.com


https://www.facebook.com/methexis.productions/?ref=br_rs


 


 


 


Οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος, λόγω των συνθηκών, θα ανακοινώνεται στην σελίδα της ΜΕΘΕΞΙΣ https://www.facebook.com/methexis.productions/?ref=br_rs


και στο viva.gr στην σελίδα προπώλησης 


«ΘΕΑΤΡΟΝ»


Πειραιώς 254, Ταύρος


Τ. 212 254 0300


www.theatron254.gr